Cum să faci machiajul corect al buzelor
Scris in Tips & Tricks
26Jan
Salut! Oxana Novacovici sunt.
Cursurile pe care le susțin la școala de machiaj Atelier Paris sunt mereu o sursă de inspirație pentru articolele pe care le scriu în revistele de specialitate, din domeniul makeup. Observând fiecare cursant în parte, atât la cursurile de bază pe care le-am susținut, cât și la cele de perfecționare sau masterclass-uri, am posibilitatea să depistez destul de multe probleme cu care se confruntă în înțelegerea corectă a machiajului și a pașilor lui.
Deși în machiaj sunt considerate a fi un punct de atracție, buzele pun probleme în ceea ce privește conturarea și modelarea formei lor. Îndreptarea anumitor imperfecțiuni ale buzelor ține în mare parte de atenția și grija makeup artistului!
Faptul că buzele sunt în permanentă mișcare, iar machiajul lor nu este într-atât de rezistent, îi determină pe makeup artiști să nu dedice foarte mult timp și atenție realizării unui contur corect din toate punctele de vedere.
Corecția buzelor depinde de mai mulți factori: de formă, dimensiune, volum, colțurile gurii, distanța dintre buza superioară și nas, de aspectul general al feței, de forma chipului și de starea în care se află pielea clientei.
Mai jos vor urma câteva recomandări de care ar fi bine să ţii cont în machiajul buzelor:
• Cu mult înainte de a începe machiajul buzelor, asigură-te că acestea sunt hidratate – pentru hidratare folosește un balsam de buze. Dacă este cazul, îndepărtează pielea uscate cu un scrub fin, special conceput pentru buze.
• Utilizează întotdeauna un creion de buze foarte bine ascuțit pentru a putea obține un contur cât mai precis. Ascute creionul înainte de a începe conturarea – este și o metodă de dezinfectare a acestuia. Eu, personal, sunt îndrăgostită de cele de la Lacordi sau de la Cascade of Colors: cremoase, pigmentate și au nuanțe atât de frumoase!
• Dacă distanța dintre buze și nas este foarte mică, nu recomand depășirea conturului buzei superioare, deoarece în acest mod buzele par a fi o continuare a nasului și există riscul de a accentua mai mult aceast detaliu al chipului. În cazul unei astfel de forme a buzelor, de asemenea, nu se recomandă folosirea culorilor intense sau închise întrucât evidențiază poziția buzelor în raport cu nasul.
• Nu recomand o depășire evidentă a conturului natural al buzei superioare în cazul în care aceasta este răsucită în sus. Volumul conturului natural iese în evidenţă în mod automat, iar o conturare ce-l depăşește nu este estetică.
• În cazul persoanelor care prezintă o distanţă foarte mică între ochi, nu se recomandă realizarea unui contur al buzelor care să atingă colţurile acestora. Acest lucru accentuează şi mai mult această poziție a ochilor, buzele fiind considerate baza unui trapez ce uneşte distanţa dintre ochi şi aripile nasului a căror continuitate este dată de şanţurile nazogeniene.
• Atunci când avem de-a face cu buze subţiri, se vor evita sprâncenele groase şi rujurile închise la culoare (această regulă nu este valabilă dacă se doreşte obţinerea unui aspect sever şi dur). În asemenea situaţii, accentul se pune pe machiajul ochilor.
• La un chip cu trăsături ascuţite nu se recomandă realizarea unui contur liniar şi ascuţit al buzelor, ci dimpotrivă, cât mai rotunjit pentru a neautraliza aspectul colţuros al trăsăturilor feţei.
• Buzele descendente nu trebuie conturate până în apropierea colţului gurii şi se vor evita culorile închise. Colţurile descendente se iluminează cu puţin corector, iar conturul în sine se desenează cu un creion moale şi foarte bine ascuţit.
• În raport cu culoarea danturii, trebuie evitat pigmentul lila-mov, în mod special la persoanele cu dinţi gălbui.
Fiind în postura de tutore de curs, am observat că cele mai dese greşeli pe care le fac cursanţii în machiajul buzelor sunt:
• Disproporţionalităţi în raport cu grosimea buzelor (buza superioară mult prea subţire comparativ cu cea inferioară)
• Asimetrii în raport cu axa centrală a feţei (una dintre laturile buzei superioare sau inferioare este mai groasă comparativ cu cealaltă care este mai subţire)
• Asimetrii legate de punctul de intersecţie al conturului buzelor.
Mai jos vom analiza cele mai importante puncte ale buzelor care ne vor ajuta să obţinem un machiaj cât mai simetric şi mai echilibrat din punct de vedere al proporţiilor.
- V-ul buzei (segmentele AH-HB)
- AC – latura dreaptă a buzei superioare
- BD – latura stângă a buzei superioare
- EG – latura dreaptă a buzei inferioare
- FG – latura stângă a buzei inferioare
La buzele conturate corect punctele C cu E şi D cu F coincid! Conturul buzei superioare şi cel a buzei inferioare trebuie să pornească din acelaşi punct situat în colţul gurii. Grosimea buzei superioare se doreşte a fi cât mai aproape de cea a buzei inferioare, în vederea obţinerii unui aspect cât mai armonios.
În continuare vom analiza exemple cu greşelile cel mai des întâlnite în conturarea buzelor:
1. Buza superioară prea subţire, V prea profund, laturi prea scurte şi liniile buzei superioare foarte drepte (imagine 1).
Corecţia se face în felul următor:
- se măreşte distanţa dintre punctul H şi tăietura gurii (conturul se desenează puţin mai sus decât cel indicat în imagine)
- segmentele HA şi HB se prelungesc puţin. Datorită acestui lucru se scurtează automat segmentele AC şi BD
- segmentele AC şi BD se rotunjesc astfel încât linia conturului de sus să se armonizeze cu cea de jos. Ca rezultat final, trebuie să ne apropiem de aspectul buzelor din imaginea 2.
2. Buza inferioară îngroşată excesiv pe zona centrală. Disproporţionalitatea dintre grosimea buzei superioare şi cea inferioară (imagine 3).
Corecţia se face după cum urmează:
- în cazul persoanelor care au buza inferioară mai groasă pe zona de mijloc, de dorit să nu se înceapă conturarea buzei pornind din centru, ci din colţul buzei inferioare tocmai pentru a reuşi să trasați noul contur mai sus decât cel natural cu 0,5-1 mm. În prealabil, se poate aplica fond de ten peste conturul natural al buzelor ca să fie mai uşor de mascat.
- se rotunjeşte conturul buzei superioare pe segmentele FG şi EG, în măsura în care permite volumul conturului (dacă nu există diferenţă de nivel între piele şi conturul buzei).
În măsura în care ne permite conturul buzei superioare, cât și alte proporții ale feței enumerate mai sus, se poate depăşi cu 1-1,5 mm linia naturală a buzelor pentru a oferi un volum cât mai aproape de cel al buzei inferioare. Rezultatul final ar trebui să se apropie de cel din imaginea 2.
3. Buza inferioară trapezoidală – conturul buzei inferioare depășit într-o manieră inestetică. Colţul buzei inferioare din dreapta este mai lung decât cel al buzei superioare din dreapta (imagine 5).
- cu ajutorul unei pensule plate (de anticearcăn), folosind puţin anticearcăn sau fond de ten, se îndepărtează excesul liniei de contur, astfel încât segmentele FG şi EG din imaginea 5 să se apropie ca aspect cu cele din imaginea de mai jos (imagine 6).
- Atunci când se realizează conturul buzelor, se recomandă următoarele: colţul buzei superioare şi cel al buzei inferioare să aibă acelaşi punct de pornire, adică la segmentele BD şi FG D coincide cu punctul F, respectiv AC şi EG, E=C.
- Dacă este necesar şi ne permite conturul buzei superioare, se va depăşi cu 1-1,5 mm linia naturală a buzelor pentru a-i oferi un volum cât mai aproape de cel al buzei inferioare. Rezultatul final ar trebui să se apropie de cel din imaginea 6, unde sunt renotate şi punctele de referință ale conturului.
Machiajul buzelor în cazul tenului matur
În cazul tenului matur, corecţia buzelor necesită o abordare aparte, dat fiind faptul că texturile şi culorile care pot fi folosite sunt mult mai restrictive datorită îmbătrânirii pielii – ceea ce presupune riduri, colţurile gurii de obicei coborâte, etc.
De obicei, buzele la un ten matur devin mai subțiri și mai alungite, cu colțurile puternic definite. Este indicată o scurtare din lungimea lor pentru a nu accentua colțul. Nu sunt indicate culorile închise gen maro, vişiniu-mov – nuanţe foarte reci – deoarece ar putea oferi un aspect aspru.
Tenul matur are destul de mult pigment rece-gri în piele sau pigment galben, este lipsit de strălucire, iar culorile reci mate şi închise nu fac decât să accentueze acest fapt şi să pună în evidenţă buzele ridate şi liniile de expresie din jurul acestora. În acest caz se recomandă folosirea unui luciu de buze fin.
În imaginea alăturată (imaginea 7) avem o asimetrie în raport cu colţul gurii: la buza superioară din stânga conturul este mult mai scurt şi foarte abrupt; la buza superioară din dreapta, conturul buzei superioare îl depăşeşte pe cel al buzei inferioare, accentuând colţul gurii descendent. Segmentul stâng al V-ului buzei superioare din stânga este mai ridicat şi mai scurt decât cel din partea dreapta.
Conturul, de asemenea, are o formă neregulată, iar buzele nu sunt completate uniform cu ruj. Buza inferioară este mult prea alungită, colţurile conturului ajungând până la linia descendentă de la tăietura gurii.
În acest caz corecţia se face în felul următor:
– Atunci când se realizează conturul buzelor, se recomandă să aveți același punct de pornire atât la colțul buzei superioare, cât și la cel al buzei inferioare. Conturul buzei de jos trebuie să aibă o direcţie ascendentă şi să nu fie trasată până la colţul gurii. În mod normal se lasă puţin spaţiu de la colţul gurii şi se începe conturarea buzelor mai spre interior.
Așa arată buzele după corecție (imagine 8):
- Mişcările de conturare a buzelor sunt scurte şi continue, gen „du-te-vino”, fără a ridica vârful creionului ascuţit de pe piele. Dacă veţi respecta aceste mici reguli şi veţi ţine cont de recomandările menţionate mai sus, buzele voastre sau ale clientelor vă vor recompensa cu un zâmbet spectaculos şi senzual.
Enjoy! Spor la conturarea celor mai frumoase buze pentru un zâmbet seducător și fericit!
Lasă-mi un comentariu cu părerea ta despre acest articol, cum ți se pare stilul/abordarea? Te-a ajutat cu ceva? Să creștem împreună !
PS: Produse calitative pentru machiajul buzelor, la discount de până la 35% doar în perioada 27-30 septembrie, AICI.
Foarte explicit si util .multumin