Mit și realitate despre tehnica creionului
Scris in Makeup NEWS, Tips & Tricks
28Jan
Ca orice tendinţă nou apărută pe piaţa machiajului, tehnica creionului a reuşit să creeze persoanelor ce nu au avut o tangenţă cu ea diverse păreri greşite sau a generat concepte derivate de la informare incompletă. Voi încerca să definesc ce este această tehnică şi care sunt, de fapt, posibilităţile pe care vi le oferă acest instrument magic: creionul.
Ca un scurt istoric, acestă tehnică îşi are originea în Ukraina, fondatoarea ei fiind Taisiya Vasilyeva care acum 20 de ani, în urmă unei îndelungate experienţe în machiajul teatral – grim – a reuşit să conceapă această tehnică bazată nu pe machiaje şabloane, ci pe construirea formei machiajului în raport cu caracteristicile anatomice ale ochilor.
În creion se modelează formele naturale ale ochiului cu umbră, penumbră, şi apoi are loc completarea formei cu farduri, eyeliner, pigmenţi pentru cromatică şi intensitatea dorită.
În această ordine de idei, e important să în înţelegem că tehnica creionului nu înseamnă machiaj realizat doar din creion, fără farduri sau pigmenţi. Practic, la niciun machiaj în tehnicile creionului, acuarelei sau eyeliner gel (tehnici supranumite ruseşti şi/sau ukrainești) nu există machiaj fără produse care fixează baza construită în creion/acuarelă/gel/eyeshadow cremoase.
În creion, machiajul necesită o fixare obligatorie prin farduri tocmai datorită texturii acestui produs, altfel există tot timpul riscul să se adune în pliuri.
Tehnica creionului, din păcate, nu poate fi realizată cu orice creion de ochi, nici cu cele de sprâncene sau cu creion dermatograf – el trebuie să fie de duritate medie şi să nu fie prea gras. Cele mai recomandate sunt 2 tipuri de creioane: Lacordi şi Cascade of Colors – textura cărora a fost elaborată sub stricta supraveghere a fondatoarei acestei tehnici, Taisya Vasilyeva. Creionul trebuie să fie suficient de moale ca să permită aplicarea şi întinderea lui, dar şi suficient de dur să nu se aplice în cantitate prea mare, să nu păteze şi să nu se întindă excesiv.
Această tehnică necesită tot timpul o pregătire a pleoapei, crearea unei baze uscate pe care se construieşte schema machiajui. De obicei, se realizează peste o pleoapă cu fond de ten, pudrată, aplicându-se fard mat alb/ivory – după caz – şi un pigment specific la culoare, cu textura foarte fină. Pigmentul trebuie aplicat doar în anumite zone, el fiind produsul ce ajută la estomparea creionului, respectiv la crearea formei machiajului. Trebuie evitată aplicarea pigmentului în zona aplicărilor creionului.
Să nu credeţi că aplicarea creionului presupune o repartizare haotică sau de aceeaşi intensitate a lui la colţul ochiului şi după estomparea lui. Aceasta nu este tehnica creionului, ci o aplicare aleatorie, fără să ţină cont de cele mai importante criterii: respectarea degradeului valorilor -umbră, semiumbră şi a părții luminoase, cât şi aplicarea specifică a creionului până la o anumită limită pe arcadă, pleoapa mobilă superioară şi mobilă inferioară.
Tehnica creionului este în totalitate axată pe corecția formei ochiului, studierea şi cunoaşterea anatomiei feței, direcţiei linilor în machiaj şi lucrul cu volumele şi adânciturile ochiului. Ca să realizezi un machiaj corector în tehnica creionului trebuie să fii atentă la fiecare pliu, rid, direcţie şi volum al ochiului (arcadei, pleoapei mobile), cât şi la proporţiile ochiului în raport cu nasul, zona tâmplelor, sprâncene, întreaga faţă. Este cea mai indicată tehnică de corecţie pentru ochii cu pleoapă căzută, ridată, cu multe pliuri, ochi asimetrici, adânciţi, cât şi pentru punerea în evidenţă a unei forme frumoase a ochiului.
Atunci când e vorba de exactitate, e vorba de pensule mai mici, plate şi mai dure care te ajută să păstrezi o precizie în mişcări şi aplicare. Aceste pensule, cât şi creionul tot timpul bine ascuţit, îţi oferă posibilitatea construirii practic la orice formă a machiajului. În creion poate fi realizat orice tip de machiaj: de la un machiaj clasic, foarte soft, la machiaje de concurs, podium, cu linii grafice şi cu efect 3D. Majoritatea premiilor la concursul mondial OMC sunt câştigate de make-up artiştii care lucrează în această tehnică tocmai datorită complexităţii şi preciziei lucrărilor lor.
Datorită vastelor posibilităţi pe care le oferă această tehnică, ea a început să se bucure din ce în ce mai mult de popularitate atât printre make-up artişti, cât şi printre clienţi, deşi la început exista o anumită respingere pentru ea. Există părerea că nu este o metodă de machiaj tocmai practică pentru că clienții nu îţi vor cere niciodată machiaj în tehnica creionului şi de aceea nu ar fi avut rost să urmezi un curs în această tehnică.
Din practica mea personală de make-up artist şi tutore de curs, pot să vă asigur că foarte puţini clienţi îmi cereau o anumită tehnică de machiaj, pe majoritatea îi interesa un machiaj final rezistent, corespunzător intensităţii şi gamei cromatice solicitate, tehnica executată interesându-i foarte puţin.
Dimpotrivă, atunci când vedeau în oglindă cum arată machiajul doar în creion, care este forma şi direcţia lui, rămâneau uimiţi ce bine arată doar aşa şi vă este mult mai uşor să modificaţi și adaptaţi forma şi intensitatea machiajului comunicând cu clientul. Un machiaj realizat în creion poate fi mult mai uşor modificat până la etapa fixării în farduri decât machiajele realizate direct din farduri unde, din momentul în care ai aplicat culoarea prea intens, nu prea se pot modifica multe.
Ca şi orice tehnică de machiaj, va avea tot timpul atât adepţi fideli, cât şi persoane care preferă să nu o încadreze în arsenalul lor de metode în machiaj.
Important e să testezi bine informat diferite metode de machiaj şi să alegi pentru tine cea care rezonează cel mai bine cu stilul tău şi care te ajută să pui în valoare corect trăsăturile modelului sau clientei tale. Pentru mine personal tehnica creionului este echivalentul corectitudinii în machiaj şi cea mai de bază etapă în descoperirea secretelor acestei minunate arte a machiajului.
By Oxana Novacovici (Bocancea)
https://www.facebook.com/Oxana.Novacovici.Bocancea.Makeup.Artist
frumos , multumesc !!