Totul despre promovare, profit si clienti in industria beauty | Oxana Novacovici
Scris in Makeup NEWS, Tips & Tricks
20Oct
Totul despre promovare, profit si clienti in industria beauty.
Salut!
Oxana Novacovici sunt. Astazi am pregatit pentru tine un altfel de articol, o altfel de lectie ca cele cu care te-am obisnuit pana acum.
Eu mi-am inceput calatoria de business in industria beauty acum 7 ani, la 2 luni de zile dupa ce m-am mutat cu geamantane si 3 ghivece de flori din Chisinau in Timisoara la noul meu iubit (nu stiu de unde am avut atata curaj!), care astazi este sotul meu de 6 ani de zile. Motivul pentru care iti fac aceasta introducere este pentru a intelegere de la inceput ca ceea ce urmeaza sa te invat este izvorat din experienta personala a unui make-up artist care porneste la drum intr-un oras nou, fara prieteni, cunostiinte, relatii sau resurse financiare. Adica, porneste de la zero. Exact cum sigur ai inceput sau urmeaza sa incepi si tu.
Fiind o perfectionista din fire, nu as fi mers niciodata pe acest drum daca sotul meu nu m-ar fi incurajat in tot ce am facut. Pentru mine a fost foarte important sa am o persoana care sa ma sustina, sa imi spuna mereu ca sunt destul de pregatita, ca am destule formari, experienta cu clientele si am tot ce e nevoie sa incep sa si predau, in ciuda nesigurantelor si a terenului necunoscut pe care il aveam inainte.
Si asta este prima lectie pe care m-as bucura sa o retii de la mine.
Lectia 1. Actioneaza in ciuda fricii de greseala!
Actiunea este singurul lucru care te va educa, te va face un profesionist mai bun, iti va creste increderea si iti va aduce banii, clientii si reputatia dorita. Iar ceea ce ne opreste sa actionam este deseori frica de greseala, dar asta pentru ca nu o privim cum ar trebui. Daca am privi orice greseala ca pe oportunitate de a invata ceva (asa cum este firesc) am gresi des si repede si am deveni foarte buni intr-un timp scurt.
Asadar, actioneaza.
Lectia 2 . Peisajul se schimba, principiile raman.
In anul 2011 cand mi-am inceput cariera in acest domeniu, aveam o singura modalitate de promovare – Facebook. In Republica Moldova aveam deja o baza de date cu cliente la machiaj si in nici sase luni de zile dupa absolvirea cursului de baza, am ajuns sa am aproximativ 10-12 cliente pe weekend. Cand am plecat in Timisoara, nu am putut sa imi iau si clientele cu mine J asa ca eram foarte stresata si ma gandeam daca voi reusi sa replic aceste rezultate.
In octombrie m-am mutat in Timisoara si am inceput sa am cliente dupa doua luni. Apoi am avut prima generatie de cursante la cursul tinut de mine in aprilie, la sase luni de zile de la mutare. Media de cliente la machiaj pe care o aveam din nou era de 10-12 cliente intr-o zi de sambata. Practic, aveam acelasi numar de cliente, plus propria scoala de machiaj si totul reusit doar cu ajutorul promovarii prin Facebook.
Toate acestea le-am reusit aplicand cateva reguli simple pe care ti le voi impartasi si tie si care, in functie de reteaua sociala, pot fi aplicate in orice context.
- Continutul tau nu trebuie sa fie acelasi pe toate retelele sociale si nu trebui postat simultan!
- Constanta in postarea materialelor este cheia succesului! Obisnuieste-ti publicul cu postari constante si potrivite brandului tau.
- Ca sa ajungi la cat mai multe persoane, asigura-te ca faci tot ce e necesar sa sporesti vizibilitatea: reclama platita, hashtag-uri si descrieri potrivite.
- Ai lucrat in echipa cu cineva la realizarea proiectului video/foto? Nu uita sa dai tag tuturor celor implicati; astfel, poastarea va fi vizibila la cat mai multe persoane.
Lectia 3. Ofera continut valoros!
Indiferent de reteaua sociala, un lucru esential pe care trebuie sa il faci, ca o rutina zilnica, este sa postezi continut de calitate. Acelasi machiaj frumos care iti promoveaza tehnica si produsele folosite poate servi drept sursa de inspiratie pentru altcineva; este un material la fel de pretios ca si un video sau articol scris, trebuie doar sa inveti sa il pui in evidenta. Daca reusesti sa educi, sa inspiri si daca se poate sa si distrezi, atunci ai atins sfanta treime a continutului valoros online.
Poate ca nu vei avea cliente in ziua respectiva, insa odata ce postezi continut valoros constant, oamenii te vor vedea, vor incepe sa se aboneze si sa te urmareasca si cand va veni ziua unei decizii, ghici la cine vor alege sa vina? Exact, la tine.
“Content is King” a zis Bill Gates acum 20 de ani si azi aceasta afirmatie e mai relevanta ca oricand.
Lectia 4. Creeaza relatii cu influenceri/potentiali parteneri.
Incearca sa pastrezi legatura cu oamenii din industria beauty care sunt conectori, trendesetteri. Daca e posibil sa creezi o conexiune cu ei, si mai bine. In primul rand, se intampla un fenomen de imprumutare a inflentei. In al doilea rand, urmarind-i pe cei pe care deja ii admiri, te inspira sau pur si simplu au rezultate, vei fi la curent cu tot ce se intampla la evenimentele din domeniu; de la produse pana la oportunitati pentru tine. Astfel, nu vor fi putine datile in care vei putea profita de aceste oportunitati pentru a te promova, a incepe proiecte frumoase si a lega relatii de cu alte persoane din domeniu, iar o treaba bine facuta va fi cea mai puternica reclama.
Poate daca ti se pare un sacrificiu sa petreci 12 ore ca sa realizezi un machiaj gratis pentru un eveniment sau o sedinta foto, te asigur ca la final nu o sa regreti, iar mandria ta te va face sa uiti de acele ore.
Lectia 5. Creeaza relatii cu clientii!
Odata ce postezi continut valoros si ai lucrari in domeniul tau, ai oameni care te urmaresc si pana la clienti, mai e un singur pas. Crearea relatiei cu clientul tau poate fi cel mai puternic valorificata pe scaunul de machiaj/ coafura/ manichiura sau oricare e profilul profesiei tale, adica la interactiunea live. Acolo ai sansa maxima sa creezi o conexiune puternica pe care o poti continua si in versiunea online astfel incat despre ea sa afle mai multi oameni si sa vada cat de multumit poate fi clientul tau de serviciile tale.
Un client care e multumit dupa ce pleaca de la tine este mult mai deschis sa iti lase un feedback pozitiv si astfel sa contribuie la sporirea increderii altor potentiali clienti in tine. Da, un client nou este convins mult mai usor de recomandarile altor clienti decat de postarea ta in care ii explici toate beneficiile daca vine la tine.
Dovezile online sub forma de review, print screen-uri, filmulete video, poze, te vor ajuta atat la obtinerea unor noi clienti, cat si la construirea unei durate pe termen lung cu clienta pe care o ai. Cu singuranta o poza care are multe reactii pozitive o vor incuraja sa mai revina la tine.
La crearea acestei relatii te ajuta si impartasirea unor ponturi (tips and tricks) despre experientele tale cu diverse produse, noutati in domeniu de la conferinte/workshop-uri, cursuri sau orice informatie ce ajuta clientul sa ia decizii mai informate, educate si avantajoase.
Lectia 6. Domeniul beauty este vizual.
Exprima-te creativ in crearea de continut media. Aproape orice telefon de generatie noua este o investitie buna. Eu folosesc Iphone 7 plus, care va fi mai ieftin odata cu aparitia Iphone-ului 8 si crede-ma ca isi va face treaba la fel de bine. Poti face poze de calitate, poti filma rapid si oricand poti sa-i motivezi sotului de ce ai nevoie de un telefon nou: iti cere meseria si e nevoie sa tii pasul cu concurenta asa ca daca vrea armonie domestica ar face bine sa incurajeze investiile bune (glumesc, evident). Continutul nu trebuie sa arate ca facut la xerox. Nu doar poze de un singur fel, intr-un singur stil. Oamenilor le este interesant cine esti tu, cum arati, unde lucrezi, cu ce lucrezi, ce iti mai place sa faci in afara de machiaj – pentru ca specialisti sunt multi, dar oameni cu care sa rezoneze ca si pasiuni,stil de viata sunt mult mai putini.
Inspira-te de la cei mai buni. Observa cele mai populare profile si incearca sa extragi idei pe care sa le faci cu amprenta ta proprie.
Lectia 7. Textele sunt la fel de importante.
Orice imagine sau video e nevoie sa aiba texte descriptive. Textul sa fie aerisit, cu paragrafe relativ scurte si spatii intre ele. Emoticoanele le poti folosi cu incredere pentru ca iti doresti ca omul sa simta emotia si ele condimenteaza textul. Nu uita ca hashtag-urile te ajuta sa gasesti mai usor in istoricul cautarilor, dar si la sintetizarea lucrarii tale.
Lectia 8. Posteaza, dar sa stii de ce, cui si pentru cine.
Daca vei incerca sa atragi atentia tuturor, sa te adresezi si la fete din liceu si la doamne de peste 45 de ani, la profesori, dansatoare (s.a.) in acelasi timp, ghici ce? O sa ramai cu admiratori, dar cu mai putini clienti. In ziua de azi ca si clienti suntem foarte grabiti cand e vorba de selectat profilele beauty specialistilor din domeniul in care ne cautam. Daca in primele 5 secunde de vizualizare nu am captat atentia clientului, probabilitatea sa mai revina la continutul tau este destul de mica. El deja ti-a pus o eticheta si daca e altcineva care insista mai mult pe nisa ce il intereseaza – il va alege pe el. Daca te adresezi tuturor, nu te adresezi nimanui. Alege nisa cu care simti ca rezonezi cel mai mult si insista pe ea o vreme ca sa vezi rezultatele. Daca nu te multumeste numarul de clienti si mai ai alte directii in care te poti dezvolta – schimba.
Lectia 9. Studiaza concurenta.
Analiza concurenților nu este doar să te uiti la paginile lor de Instagram și Facebook. Dacă urmaresti, dar nu iti notezi nimic, atunci nu vei putea trage concluziile corecte.
Care sunt criteriile pentru evaluarea unui concurent?
- identitatea vizuala a concurentei – Ce logo, portofoliu are, ce secțiuni în albume, ce calitate a fotografiilor. Pentru fiecare dintre aceste puncte, scrieți comentarii. Rețineți punctele tari și punctele slabe.
- Analiza conținutului. Ce categorii au concurenții? Cât de des fac postări? Cât de des apar noutăți noi? Ce zile ale săptămânii și timpului este mai activ? Cât de repede răspunde concurentul la întrebarea din rețelele sociale?
- Politica prețurilor. Comparați prețurile cu prețul concurenților. Uite, poți să maresti prețurile? Ce servicii mai scumpe?
- Acțiuni și concursuri. Cât de des organizeaza concursuri concurenții dvs., câte persoane sunt implicate? Ce cadouri aleg, ce scriu ca si textele de promovare
Sa nu mergi in extrema in care devii o copie fidela a cuiva si iti pierzi identitatea, dar nu poți fi unic dacă nu-ți cunoști concurenții.
Workshop Makeup Fest 2018
In data de 3 noiembrie, de la ora 14:30 voi sustine un workshop la Makeup Fest (Bucuresti), impreuna cu Pera Novacovici, la care vom vorbi despre Promovare & Branding personal in industria beauty. Workshop-ul atinge cele mai importate aspecte pe care orice specialist trebuie sa se concentreze pentru a avea impact, succes si rezultate in industria beauty.
Pentru cine este acest seminar?
- Acest seminar este pentru tine, daca te regasesti intr-una din urmatoarele categorii:
- makeup artist
- hairstylist
- cosmetician
- nail artist
- lash artist
- dermomicropigmentist
- specialist tatuaj permanent
- maseor
Cum te poti inscrie la eveniment?
Nr. de telefon – 0730 437 437 sau pagina de Facebook Lectii de machiaj.
Mai multe detalii despre eveniment le gasesti AICI.
Ne vedem la Makeup Fest!
Comenteaza